Klik hier voor
meer recepten

Varkensvlees: recht van bij de boer op je feestmenu

image
Delen via      

Dat varkensvlees een gouden plaatsje verdient op je feestmenu is voor varkensproducent Sander Horten al lang geen verrassing meer. Varkensvlees is een ware delicatesse, zeker als je het recht van bij de lokale boer aankoopt. Zet je schrap voor een flinke portie feestelijke inspiratie.

Waarom kiezen voor lokaal varkensvlees op je feestmenu? “Dat is simpel”, zegt varkensproducent Sander Horten. “Als je weet waar je vlees vandaan komt, weet je ook wat je eet.” De veehouderij kweekt maar één enkel ras: het erkend Belgisch Piétrainvarken. Het bedrijf baat 300 zeugen uit waarvan de gekweekte dieren uiteindelijk terecht komen bij de Belgische supermarktketen Colruyt.

Terug naar de bron

Het varkensvlees kan je ook in de hoevewinkel van de familie verkrijgen. “We werken in de Heereveldhoeve ook op bestelling. Pas als er een zo goed als volledig varken besteld is, wordt er een dier geslacht.” Of het dan smaakvoller is dan het stukje vlees dat in de supermarkt ligt? “Mensen weten nu eenmaal graag wat ze eten. Als ze kunnen zien waar de dieren gekweekt worden en hoe we ermee omgaan, geeft dat vooral extra vertrouwen in de kwaliteit van het vlees”, aldus Sander.

De beste smaak

Een heel aantal dingen hebben een impact op de smaak van het stukje varkensvlees dat uiteindelijk op je bord belandt. Het ras speelt een grote rol, maar ook voeding en verzorging hebben een impact op de smaak. Zelfs het slachtproces beïnvloedt de smaak, want een dier dat stress ervaart net voor het slachten, spant al zijn spieren strak op waardoor het vlees een pak taaier wordt. Last but not least: ook de manier waarop een dier uitgebeend wordt heeft uiteindelijk impact op de smaak. “In grootwarenhuizen wordt efficiëntie vaak nog voorop gesteld”, weet Sander. “In de hoeveslagerij van de familie ligt de focus vooral op het ambachtelijk uitbenen van vlees omdat dit invloed heeft op de smaak van het vlees.”

Lokaal vlees

Het klimaat is al langer een hot item. Nu meer dan ooit tevoren. Wie lokale voeding consumeert weet niet alleen wat hij eet, maar weet vooral ook dat de productie ervan duurzamer is voor onze planeet. Dat vindt ook Sander: “Varkensvlees dat de oceaan moet oversteken om op je bord te geraken heeft een veel grotere ecologische voetafdruk dan lokaal geproduceerd vlees natuurlijk. Ook het voeder voor onze varkens kopen we lokaal aan bij Aveve. Bovendien zijn de wetten rond dierenwelzijn en voedselveiligheid nergens zo streng als in Europa.” Redenen genoeg dus om je varkensvlees recht van bij de lokale boer aan te kopen.

Feestelijk menu

Hoort varkensvlees op een feestmenu? “Zeker en vast”, weet Sander ons te vertellen. “Het wordt vaak onterecht aanzien als minder chique vlees, maar eigenlijk is het heerlijk op het feestmenu. Ik kan persoonlijk erg genieten van extra veel varkensvlees op de gourmet, maar de keuzes zijn eigenlijk eindeloos. Van stoofpotjes en stoofvlees tot lokaal geproduceerde varkensreepjes in een voorgerechtje met gyros. Zelfs varkensspiering past voor mij perfect op een feestelijk menu. Als het vlees van bij de juiste boer komt natuurlijk.” (lacht)

image

Nog meer lekkere recepten met varkensvlees van bij ons?

ontdek ze hier